Je hoort het steeds meer voorbij komen dat mensen aan “zerowaste” doen, oftewel niets willen weggooien. Dit is toch echt een stuk moeilijker dan je verwacht. Ga maar eens naar de supermarkt. Om de komkommers zit plastic, het vlees zit in plastic bakjes en zelfs om de tandenborstel zit onmogelijk plastic die je enkel met de schaar kunt open.
Om je ecologische voetafdruk te verkleinen hoef je geen grote drastische veranderingen te maken, maar ik ben er van overtuigd als iedereen zijn steentje bij draagt dan kunnen we een heel eind komen. Hieronder diverse tips zodat ook jij je voetafdruk kan verminderen.
1. Tandenborstels
Wist je dat plastic tandenborstels gemaakt zijn van hard polypropyleen dat afkomstig is uit niet-herbruikbare fossiele brandstoffen? Het duurt honderden jaren totdat een tandenborstel verteerd raakt en daardoor blijven ruim 2 miljard tandenborstels lang rondzwerven in de oceanen. Een goed alternatief zijn bamboe tandenborstels of groene tandenborstels. Deze laatste is van Jordan en gemaakt van recyclede materialen. Bovendien is deze in de meeste drogisterijen gewoon te koop!
Bamboe tandenborstels kan je kopen via Bol.com, Ekoplaza en Holland&Barret.
2. Wattenstaafjes
Tot de meest gevonden afvalsoorten op de kust behoren de wattenstaafjes. Ook deze zijn gemaakt van polypropyleen, net als de tandenborstels. Als je je afvraagt hoe deze in de zee terecht komen; nou mensen gooien deze vaak niet in de prullenbak, maar spoelen door de wc. Wist je dat eind men een eind wil maken als dit wegwerpproduct? Net als make up doekjes, wegwerpbordjes en vochtig wc-papier. Bamboe wattenstaafjes van bamboe of hout zijn composteerbaar en milieuvriendelijk. Ze zijn verkrijgbaar DeOnlinedrogist.nl, Blabloom, Ekoplaza en Ecomondo.nl.
3. Rietjes
Nog zo’n artikel wat in de plasticsoep zit en waarop ook een verbod gaat komen. Wist je dat platic langzaam uit elkaar valt waardoor het kleinere stukjes worden? Dit wordt weer opgegeten door dieren en zij kunnen (ook) geen plastic verteren. Ze kunnen er aan dood gaan. Voor rietjes zijn er verschillende mogelijkheden. RVS, bamboe, glazen, papier, of tarwe rietjes zijn de meest voorkomende. De laatste twee genoemde zijn volledig afbreekbaar. De eerste drie kan je hergebruiken waardoor je maar een paar rietjes nodig hebt. Rietjes kan je onder andere bestellen via Greenjump.nl, Ekoplaza, Bol.com, Dille&Kamille en Bever.
4. Scrub
Ik hoor je nu denken. Hè, zit daar ook plastic in? Ja, mensen; ook hier zit plastic. De kleine bolletjes die in de scrub zitten van veel merken zijn plastic bolletjes oftewel “plastic beads” of “microbeads”. Je vindt dit trouwens ook in shampoos, crèmes en zelfs in tandpasta. Microplastic zijn deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter waardoor deze door de filters gaan van onze waterzuiveringsinstallaties en zo in de oceanen komt. Deze deeltjes worden gegeten door dieren die dit aanzien voor algen en zo komt dit ook in onze voedselketen terecht. Wist je dat er steeds meer plastic zit in ons drinkwater? Natuurlijk kan scrubben zonder plastic bolletjes. Je kunt deze zelf maken met behulp van koffieprut, haver of maanzaad. Wil je liever iets kopen? Kijk dan eens op de volgende lijst van Stichting de Noordzee. Hierop staan veel “normale” merken die ook kunnen (noem een Hema, Etos, Kruitvat).
5. Maandverband en tampons
Wist je dat maandverband meer afval geeft dan tampons? Een vrouwenleven zorgt voor 90 kg. Maandverband afval tegenover 60 kg. aan tamponafval. Er zijn herbruikbare opties zoals wasbaar maandverband en een menstruatiecup maar vele voelen zich hier niet prettig bij. Toch is wel de moeite waard om een menstruatiecup te proberen! Het is een klein bekertje van rubber of siliconen die wel 5 tot 15 jaar meegaan. Toch is het overwegen zeker waard om over te gaan op een milieuvriendelijkere tampon of maandverband. Wist je dat er veel synthetische stoffen, bleekmiddelen en pesticiden worden gebruikt voor deze producten? Dit staat in tegenstelling tot voedingsmiddelen en cosmetica niet op de verpakking omdat dit in Europa niet verplicht is. Wasbaar maandverband heb je van de merken Imse Vimse en Lanaluna. Wasbare tampons kan je bestellen via Nappy’s en Green Jump. Voor biologisch maandverband of tampons kan je gaan voor Yoni, Sanature en Natracare. Een menstruatiecup kan je bestellen via mentruatiecup.nl .
6. Broodtrommels
Je herkent dat vast wel. Vies ruikende plastic broodtrommels. In de meeste zachte plasticsoorten zitten ftalaten en bishenolen. Dit zijn stoffen die sterk lijken op oestrogenen en kunnen het lichaam in de war brengen . dit proces wordt versterkt als het plastic wordt verwarmd. Denk hierbij aan bakjes in de magnetron of warme dranken uit plastic bekers. RVS, bamboe en lunchzakjes zijn een kleine investering, maar zeker de moeite waard. Op de website van Greenjump, GreenPicnic en Lieveluiers kan je milieuvriendelijke lunchboxen en zakjes vinden.
7. Drinkbekers
Ook hier zijn dezelfde reden van toepassing als bij de broodtrommels. Bovendien gaan ze snel kapot waardoor je steeds weer nieuwe, niet lekkende gaat kopen. Ga voor RVS en je hebt een goede investering gedaan in een drinkbeker die jaren lang mee gaat. Bijvoorbeeld de Pura Kiki, Blafre of Klean Kanteen hebben mooie drinkbekers voor iedere leeftijd.
8. Keukenrol
Wist je dat er elke dag ongeveer 3.000 ton afval wordt geproduceerd voor hygiënisch papier? Wasbaar keukenrol is een prima alternatief voor de wegwerp variant. Ze zijn een stuk duurzamer, scheuren niet en nemen veel op. Je kunt ook vaan voor keukenrol gaan die gemaakt is van 100% bamboevezels. Te koop bij Een-Groenewereld.nl of er kan, op bestelling, gemaakt door Neeltje van Lieveluiers in vrolijke printjes (tip!).
9. Herbruikbare zakjes
Plastic boterhamzakjes kan je eenvoudig vervangen door herbruikbare zakjes, lunchwikkels, foodwraps of foodhuggers. Deze zijn er in verschillende groottes waardoor je geen plastic zakjes meer hoeft te bruiken. Zelfs wasbare vuilniszakken zijn er! Kijk eens bij Lieveluiers, Bewustepuur, Greenjump en Kitchenhugs wat de mogelijkheden zijn. Je zult versteld staan!
10. Wegwerpluiers
Wist je dat kinderen gemiddeld 3 jaar zijn voordat ze zindelijk zijn? Dit zijn ongeveer 1872 verschoningen per jaar. Alle Nederlandse kinderen bij elkaar zorgen gemiddeld jaarlijks voor 144.000.000 kg. aan luierafval! Met wasbare luiers kan je zeker € 500,00 per kind besparen want zowel door de productie, transport, gebruik afvalverwerking veroorzaken wegwerpluiers 2,5 keer meer CO2 uitstoot dan wasbare luiers. Het is beter voor het milieu, portemonee en babybillen. De meesten vinden wasbare luiers een grote drempel met vooroordelen. Je kunt ook parttime wasbaar luieren als je het te veel gedoe gaat vinden. Om telleurstellingen te voorkomen laat je goed informeren, begin bijvoorbeeld met een huuurpakket om te kijken wat het beste bij je en je kindje past. Zo voorkom je miskopen, lekkages en wordt het wel een succes. Sjoukje van Lieveluiers kan je veel informatie geven over wasbare luiers, daarnaast zijn nog meer bedrijven zoals Kaatje Katoen en Billenboetiek.
Comments