top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRosalie

De reis door de onbekende wereld van wasbare luiers

Bijgewerkt op: 30 nov. 2019

Met de zwangerschap van Olivier ben ik mij wat meer gaan verdiepen in bepaalde zaken en wat ik anders zou willen doen met deze tweede spruit. Op de zwangerschapsbeurs in Steenwijk, september vorig jaar, ben ik in gesprek gekomen met Sjoukje van Lieveluiers.


Haar kraampje lag vol uitgestald met vrolijk gekleurde luiers en hier wilde ik meer van weten. Zo begon ik aan mijn reis door de onbekende wereld van wasbare luiers.

Eenmaal thuis gekomen ging ik met met vriend Google op zoek naar de antwoorden op mijn vragen. De wasbare luiers zoals je ze misschien van vroeger kende zijn in een hip jasje uh.. luiertje gestoken. Broekjes met vrolijke printjes, blije baby gezichtjes en goed voor de portemonnee schreef men. Interessant was het zeker, maar mijn hoofd duizelde bij al die benamingen en soorten. Ik zag door de luiers het bos niet meer. Sjoukje van Lieveluiers raadde me aan om een huurpakket te nemen om te ontdekken of wasbare luiers bij ons pasten. In een huurpakket zitten allerlei verschillende soorten newborn luiers zodat je kan gaan kijken welke bij je kindje en bij jouw past. De knoop was doorgehakt, wij gaan beginnen met wasbare luiers en we zullen wel zien hoe deze ervaring gaat worden. En zo ging de reis verder...


In mijn zwangerschapsverlof kreeg ik het huurpakket thuisgestuurd.


Het uitpakken was een feestje. Allemaal lieve kleine luiertjes, hydrofiele luiers, inleggers, wasnetjes, wasmiddel, billencrème, luieremmer, wasinstructie en gebruiksaanwijzing. Aan alles was gedacht.

Oké... Wat hoort bij wat? Ik had geen idee maar gelukkig is Sjoukje bereikbaar via de

Whatsapp en zij legt mij uit wat bij wat hoort. Ze stelde mij gerust en als er iets was, dan kon ik haar bereiken. Super handig zo'n helpdesk voor wasbare luiers!


De weken gingen voorbij een op zondag 11 februari 2018, 6 dagen na de uitgerekende datum, is onze tweede zoon Olivier Alexander geboren. Na 2 nachtjes in het ziekenhuis te hebben geslapen, mochten we de dinsdagochtend naar huis toe.


Wij hadden besloten om geen wasbare luiers mee naar het ziekenhuis mee te nemen. Ten eerste omdat het niet meer in vluchtkoffer paste (deze zat vol met ons overlevingspakket aan lekkere dingen voor in het ziekenhuis) en ten tweede wilde ik niet gelijk de stress hebben met de luiers. Omdat onze kraamhulp Mytral een opleiding doet in natuurlijke kraamzorg was ook vanaf haar kant de interesse in de wasbare luiers. Op dag twee hebben we de luiers naar beneden gehaald en kreeg meneer zijn eerste wasbare luier aan. We kregen "lekkage", dat moet niet de bedoeling zijn. Wat deden we verkeerd? Hulplijn Sjoukje inschakelen! We moeten de luiers een stuk kleiner verstellen door middel van de drukknoopjes in het midden. Zo kan de luier vanaf newborn tot aan de zindelijkheid. Ook was de all in one luier nog niet geschikt voor de jongeman omdat hij eerst nog wat dikkere beentjes moest krijgen. Sjoukje raadde ons aan om de prefolds (hydrofiele luier) te gaan gebruiken met een overbroekje. Lekkageprobleem was opgelost!

Na twee dagen waren we volledig over op wasbare luiers en wasbare luierdoekjes. Alsof we nooit anders deden!

We werden er steeds handiger in en we kwamen erachter dat de all in one luiers niet handig voor ons waren. Dit terwijl wij van te voren dachten dat dit wel handig zou zijn.


Ook de pocket luier viel voor ons af. Onze kleine man is een grote plasser en dit hielden de broekjes niet waardoor we weer lekkage kregen bij de beentjes omdat het fleece doorweekt was en naar buiten ging lekker.


Onze favoriet bleken de prefolds te zijn. Dit zijn hydrofiele luiers in een soort drieluik. Deze vouw je in drieën met een overbroekje eroverheen. Wie had dat gedacht?!

Op de tweede plaats kwamen voor ons de all in two luiers. In deze overbroekjes zitten drukknoopjes waardoor je een inlegger van fleece, bamboe of hennep hierin kunt klikken. Dit zou handig kunnen zijn als je kindje wat vaste poep gaat krijgen, maar met borstvoeding poep zoals hier het geval zat iedere keer het overbroekje ook volledig onder de poep.


Voor de nacht hadden we mooie voorgevormde luiers. Deze absorberen een hoop en hierover gaat wederom een overbroekje. Hierbij moet je goed opletten dat alles van het voorgevormde luiertje in het overbroekje zit, want anders krijg je wel lekkage. Dit gebeurd je één keer en daarna weet je precies waar je op moet letten.De strikluier met snappi die ook in het huurpakket zat hebben wij helemaal niet gebruikt. Dit vonden wij iets te primitief. In het pakket zaten genoeg andere alternatieven (met een leuk printje). De snappi funtioneert als veiligheidspeld zoals dat vroeger werd gedaan.


We werden er steeds handiger in en gingen ook systemen combineren. Zo deden wij een kleine prefold vouwluier met een inlegger van fleece bij elkaar. Zo neemt de prefold de plas op en geeft het fleece een droog gevoel. Ook met de overbroekjes gingen we combineren maar we vonden het merk Blueberry het mooiste zitten.


Het huurpakket hadden we gehuurd voor 3 maanden, maar eigenlijk waren we er wel uit en daarom hebben we besloten om het huurpakket in te leveren en onze eigen wasbare luiers te gaan aanschaffen! We hebben ervoor gekozen om de prefold vouwluiers te gaan combineren met een overbroekje van Blueberry. Voor de nacht doen we de voorgevormde absorberende luiers van Sandy's en ook deze combineren we met een overbroekje van Blueberry.


Je zal vast wel denken... Hoe zit het met wassen; Is dat niet vies? Zitten er ook financiële voordelen aan? Is het beter voor je kindje? Nee, ja, ja zijn de antwoorden.

De luiers verzamel je in een luieremmer met een wasnet daarin. Zolang het nog geen vaste ontlasting is, kan alles zo hupsakee in de luieremmer. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het eerst uit te spoelen onder de kraan en daarna in de luieremmer te doen.

Als je gaat wassen kan je het wasnet met alle luiers zo in de was doen. Ik begin dan met een spoel programma van een half uurtje met was waspoeder erbij. Hierna stop ik er nog wat witte handdoeken, spuugdoekjes en hydrofiele luiers bij zodat ik hiervoor niet apart hoef te wassen met wederom wat waspoeder eraan toegevoegd. Geen wasverzachter gebruiken aangezien dit kan leiden tot verstoppingen in de luiers waardoor deze niet meer goed absorberen. Erg zonde dus! Daarna zet ik een eco programma aan van ca. 3 uurtjes op 60 graden en 1200 toeren. Bij voorkeur de luiers niet in de droger, maar gewoon lekker buiten laten drogen. Als het regent wordt het rekje binnen gezet. Eventuele poepvlekjes zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Lang leve de zon, ook als de zon niet schijnt!


Financieel gezien, wordt je er beter van? Het is inderdaad ook beter voor de portemonnee. Op diverse sites wordt aangegeven dat gemiddeld 3 jaar en 2 maanden is voordat hij/zij zindelijk is. Per maand ben je ongeveer € 50,00 kwijt aan wegwerpluiers en dan de billendoekjes ook nog erbij. Dit komt op ongeveer € 1.200 tot aan de zindelijkheid aan toe.


Met wasbare luiers schijnen kinderen eerder zindelijk te worden namelijk 2 jaar en 8 maanden gemiddeld. Voor het wassen moet je op ca. € 1,20 per week rekenen. Dit is wasmiddel, water, elektriciteit en afschrijving wasmachine. Op dit moment heb ik voor ruim€ 300,00 aan vouwluiers, overbroekjes, nachtluiers, billendoekjes, wetbags, geïnvesteerd dit is inclusief de periode van het huurpakket. Met de tijd zal ik waarschijnlijk nog wel wat moeten aanschaffen, zoals inlegvellen voor vaste ontlasting en misschien boosters maar voor nu heb ik 30 vouwluiers in twee maten, 5 overbroekjes en 4 nachtluiers.


Wat voor mij begon als een onbekende reis is echt een hele leuke, leerzame en duurzame trip geworden. Zelf heb ik het idee dat wasbare luiers veel meer in de randstad leeft, dan hier in het noorden. Zowel de kraamhulp als consultatiebureau, kinderarts en verloskundige praktijk zien dit hier na genoeg niet en alle partijen waren razend enthousiast dat wij dit juist wel deden. In onze omgeving kenden wij niemand die ook aan wasbare luiers deden en daarom was het een grote sprong in het diepe.Maar ben jij nou ook enthousiast geworden of zou je meer informatie willen hebben hierover? Kijk eens op de website van Sjoukje; www.lieveluiers.nl , stuur mij een berichtje of kom eens bij mij kijken.


Lieve groet, Rosalie1.293 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page