top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRosalie

Omdat de lente bijna begint

Ik weet het, de lente is in aantocht maar met als het koud en grijs weer is zoals van het weekend dan krijg ik gelijk weer zin in hachee. Deze winter heb ik dat voor het eerst zelf gemaakt. Ik dacht altijd dat ik dat niet kon, maar eigenlijk is hachee maken helemaal niet moeilijk. Mijn bedoeling is vaak dat ik het de ene dag maak en de volgende dag eet. Helaas na zo'n dagje sudderen en het hele huis geurt naar deze winterse kost, dan kunnen wij er toch niet van afblijven en word het dezelfde avond opgegeten.


Hachee eet ik graag als een ovenschotel met rode kool, appeltje en aardappelpuree. Ik gebruik een goed stuk vlees en dan wel het liefst van onze keurslager Spijkerman, hier in het dorp.

Wat heb je hiervoor nodig?


Ingrediënten voor 3-4 personen

30 min. bereiden

min. 3 uur wachttijd


- 750 gram hachee vlees van de (keur)slager

- stukje ongezouten boter of scheutje vloeibare bakboter

- 2 uien

- 1 sjalotje

- 2 eetlepel donkere basterdsuiker

- 2 eetlepel tarwebloem

- scheutje balsamicoazijn

- 400 ml. rundvleesbouillon (van tablet)

- 4 kruidnagels

- 2 gedroogde laurierblaadjes


- 750 gram rode kool met een appeltje (mag uit de vriezer) (ontdooit)

- 750 gram aardappelpuree (zelf gemaakt of kant en klaar)

- paneermeel


Bereidingswijze

1. Snijd het vlees in blokjes (of koop het al in blokjes). Verhit de boter of vloeibare bakboter in een braadpan en bak het vlees 5 minuten op laag vuur.


2. Snipper ondertussen de uien en sjalotje middelgrof. Voeg de uien, het sjalotje en de basterdsuiker toe aan het vlees en bak deze 10 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat deze omscheppend lichtbruin kleuren. Voeg de azijn*, bouillon, kruidnagels** en laurierblaadjes toe. Breng deze aan de kool en zet daarna het vuur laag en laat de hachee tenminste 3 uur sudderen tot het vlees gaar en boterzacht is. Hoe langer je wacht, de zachter het vlees zal worden.


3. Haal na 3 uur de deksel van de pan zodat de saus kan indikken.


4. Neem de kruidnagels en laurierblaadjes uit de pan en schenk de hachee in een mooie ovenschaal. Verdeel daarna de (licht) ontdooide blokjes rode kool over de hachee. Hier overheen gaat de aardappelpuree. Hetzij zelf gemaakt of zelf gekocht. Indien zelf gekocht, eerst opwarmen zodat deze "smeerbaar" is. Verdeel over de hachee en rode kool de aardappelpuree en strooi als laatst de paneermeel erop.



5. Zet de schaal in een voorverwarmde oven (ca. 200 graden) en haal deze er dan uit na 20 minuten.


* Mijn geheime ingrediënt is naast de balsamicoazijn ook een scheutje balsamico crème met vijg en dadel toe te voegen. Deze heerlijke balsamico crème maakt de hachee een tikkeltje zoet. (Ook goed te combineren met een hertencarpaccio).


** Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes. Zo hoef je niet te zoeken als de hachee klaar is. Kruidnagel kan erg overheersend zijn als je deze zo in je mond hebt tijdens het eten.




EET SMAKELIJK!!





61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page