top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRosalie

Vervolg wasbare luier wereld

Bijgewerkt op: 30 nov. 2019

Ik krijg vaak de vraag hoe het gaat met de wasbare luiers. Bevallen ze nog steeds goed? Ben je het wassen nog niet zat? Krijg je ze wel schoon? En nog wel meer van die vragen.


Zoals ik in mijn eerdere blog vertelde ben ik met 3 dagen na de geboorte van onze zoon Olivier begonnen net de wasbare luiers. Doordat we er snel achter kwam wat we fijn vonden en wat niet heb ik het huurpakket eerder ingeleverd bij Lieveluiers.nl en heb ik eigen "luier stash" aangekocht.


We zijn nu een paar maanden verder en om gelijk op de eerste vraag terug te komen; ze bevallen nog steeds erg goed! Onze kleine man is momenteel 67,5 cm en weegt 7.455 gram. Hollands welvaart zullen we maar zeggen! Hij krijgt nog volledig borstvoeding en hij doet het daar nog steeds erg goed op. Volgende maand, wanneer hij 6 maanden is, gaan we beginnen met hapjes en neig heel sterk om de Rapley methode te gaan toepassen.

Om weer even terug te komen op de luiers... Momenteel heb ik 30 voor gevouwen hydrofiele luiers. In de wasbare wereld worden deze prefolds genoemd. Deze vouw ik in het overbroekje. De laatste weken ben ik ook aan het experimenteren met een snappi.


Nee, dit is geen krokodil (dat is schnappi) en is ook geen drankshot op de wintersport (schnaps) :-)

Een snappi is een veiligheidsspeld in een modern jasje. Hiermee kan je de prefold als een luiertje om je kindje heen vouwen (hier zijn meerder technieken voor) en deze dan vast zetten met een snappi. Veilig en makkelijk. Daarna komt het overbroekje er overheen. Het voordeel hiervan vind ik dat de poepbroeken ook echt in de prefold blijven. Doordat borstvoedingspoep nog zo vloeibaar is zat het overbroekje toch vaak onder de poep bij de randjes. Op zich niet erg (blijft tenminste in de luier), maar het overbroekje moest dan toch in de was. Op manier met de snappi blijft de poep dichtbij de bron en kan het overbroekje gered worden van de luieremmer!


Ook het wassen valt me helemaal niet tegen. Ik was zo om de 3 dagen zodat ik nooit misgrijp naar een luier. Met wasbare luiers heb je wel eer van je "werk". Ze gaan vies de wasmachine in, je haalt ze uit de wasmachine en denkt "gaan deze poepvlekken er nog wel uit?" en je hangt alles buiten. De gele poepvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon en het resultaat zijn prachtig witte prefolds, klaar om gebruikt te worden!


All-In-One Luiers

Zoals ik hier net boven heb verteld hebben wij ervoor gekozen om met prefolds te werken. Dit betekent niet dat er geen andere mogelijkheden zijn die ook goed werken. Ik was erg nieuwsgierig AIO. Dit is een All-In-One luier en deze staan bekend om de meest gebruiksvriendelijke wasbare luier omdat deze het dichtstbij een wegwerpluier komt. Deze AIO's zijn het meest geliefd bij papa's, opa en oma's, kinderdagverblijf/gastouder. Doordat ik geen fijne ervaring had met de AIO's welke in mijn huurpakket zaten hebben wij ze dan ook heel bewust niet aangeschaft. Toch bleef mijn interesse in de luiers want zoveel andere ouders hebben deze wel en waarom hebben zij hier geen problemen mee? Ook in de wasbare wereld is er veel keuze in merk, prijs en kwaliteit dus ook in deze all-in-one luier. Op de Facebookpagina van Lieveluiers.nl zag ik een nieuwe AIO van het merk Mother ease. Van dit merk heb ik ook de nachtluiers (Sandy's) en deze bevallen erg goed en dus ben ik gaan informeren bij Sjoukje van Lieveluiers. Zij vertelde mij dat de Wizard Uno AIO van Mother ease niet helemaal nieuw zijn, want ze bestonden al in een newborn variant maar de One Size is dus wel nieuw. De afgelopen 7 weken heb ik zo'n mooie Wizard Uno One Size AIO mogen testen. Mijn bevindingen hierover kan je lezen in mijn volgende blog (coming soon).


Billendoekjes

Je begrijpt dus wel dat ik nog steeds erg te vrede ben met de wasbare luiers. Naast de luiers gebruiken we ook wasbare billendoekjes. Ook hiermee zijn wij nog steeds erg blij mee. Het is een gewenning en nu we niks anders in huis hebben pak je veel sneller een wasbare billendoekje. Niet alleen voor de billen, maar ook voor een vieze neus of een pakje drinken dat is gaan lekken. Doordat de billendoekjes wat muffig begonnen te ruiken heb ik mijn routine wat aangepast. Normaal deed ik in de Cheeky Wipes doos tot aan het aangegeven streepje vullen met warm water en daarin een druppeltje tea-trea olie van Cheeky Wipes. Ik vond ze alleen na een dag al muffig worden en daarom doe ik nu de doekjes, nadat ze gewassen zijn, wasmachine vochtig weer in de doos en mochten ze daarna te droog worden dan gaat het bakje even onder de kraan zodat ze weer vochtig worden. Geen olie of ander geurtje erin en dit gaat nu prima zo.


Zoogcompressen

Wist je dat ik ook wasbare zoogcompressen gebruik? Ook deze gebruik ik sinds dag 1 van de geboorte van Oliver. Het zijn mooie zachte pads welke een goede hoeveelheid op kunnen nemen, kunnen ademen en bovendien droog aanvoelen. Samen met de wasbare luiers, billendoekjes en eventueel wat hydrofiele luiers en slabbetjes, gaat alles hup de wasmachine in.


Conclusie

Ook niet geheel onbelangrijk is hoe Olivier het vindt. Nu kan ik het hem niet vragen, maar ik kan wel zien hoe hij erop reageert. Met wasbare luiers hebben kindjes nu een maal een wat dikker pakket aan. Dit weerhoudt hem niet om te rollen, sterker nog bij 12 weken rolde hij zo opeens van zijn buik naar zijn rug. Ook van rug naar buik rollen gaat hem goed af. Ik heb niet het idee dat hij er "last" van heeft van zijn luier. Met het verwisselen van de luier gaan gelijk de beentjes omhoog en de tenen in zijn mond. Hierbij heb ik het idee dat dat wat moeilijk gaat door de wasbare luier. Last van luieruitslag heeft hij tot nu toe nog niet gehad. Ik laat Olivier regelmatig in zijn blote kont liggen zodat zijn billetjes lekker kunnen luchten. De billencrème die wij gebruiken gaat af en toe op z'n billetjes, maar is eigenlijk niet nodig. In mijn ogen is regelmatig verschonen, geen restjes laten zitten en dagelijks in de blote kont even "luchten" de sleutel naar mooie billetjes en een blije baby.241 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page